Friskere liv

Hjertelig velkommen til seks onsdagskvelder med helseforedrag i Adventkirken Mjøndalen! På helt ulike områder vil foredragsholderne gi oss mer kunnskap og inspirasjon til å ta vare på oss selv, kloden og hverandre. Sett av disse datoene.

23. januar kl. 18.00:

Antibiotikaresistens. Kommer det til å påvirke meg?
Foredragsholder: Ove Alexander Høgmoen Åstrand.
33.000 dør av antibiotikaresistente bakterier i Europa hvert år, og i flere europeiske land er situasjonen i ferd med å bli veldig alvorlig. Ny rapport viser kraftig økning i dødsfall på grunn av antibiotikaresistens.

Foredragsholderen har en doktorgrad i legemiddelkjemi og arbeider som postdoktor ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo, og vet hva som må til for å snu utviklingen.
Det er nemlig mulig, selv om totalbildet ser veldig bekymringsfult ut. 


6. februar kl. 18.00:
Jordas skattkammer i fare
Foredragsholder: Tom Schandy, naturfotograf og forfatter, tar oss med på en global rundreise. Han forteller om truslene mot jordas mangfold av liv: Klimaendringer, ødeleggelse av leveområder, ulovlig jakt og fangst.

Tom Schandy har jobbet profesjonelt med naturformidling en menneskealder, de siste 20 årene på heltid. Han er utdannet som biolog og har fartstid innen WWF Verdens Naturfond. Hans bilder har vunnet i verdens største naturfotokonkurranser, og mer enn 30 naturbøker er kreditert ham. To av hans bøker er kåret til «Årets pandabok» av WWF Sverige for beste naturskildring i tekst og bilder. Han leder kurs og workshop innen foto over hel verden.


6. mars kl. 18.00:
EMOSJONSFOKUSERT TERAPI - JAKTEN PÅ DEN RETTE FØLELSEN
Foredragsholder: Berit Hogganvik, psykiatrisk sykepleier med egen praksis i Hokksund. 
Emosjonsfokusert terapi (EFT) er en terapiform som går ut på å utforske, forstå og endre vanskelige og fastlåste følelser. Grunnholdningen i EFT er at det er følelsene våre som avgjøre hvordan vi har det, hvordan vi tenker, hvordan vi forstår oss selv og andre og hvordan vi opptrer i livet. Med andre ord, ganske aktuelt for de fleste av oss.


20. mars kl. 18.00: 
Fibromyalgi - Kroniske smerter og tretthet
Hvordan takler vi det?
Foreleser er lege Jan Fossum, revmatolog og spesialist i indremedisin. . Han er godt kjent som overlege ved Hokksund rehabiliteringssenter og Jeløy Kurbad.


3. april kl. 18.00: JOD - UHYRE VIKTIG!  For hvem, for hva, fra hvor?
Foredragsholder: Helle Margrethe Meltzer, forskningssjef ved Folkehelseinstituttet.

Liten tue kan velte stort lass. Er jodmangel igjen i ferd med å bli et folkehelseproblem?

- om betydningen av jod for befolkningens helse

Jod er nødvendig for dannelse av skjoldbruskkjertel-hormonene T4 (tyroksin) og T3 (trijodotyronin). Disse hormonene er med å regulere metabolsk aktivitet i alle kroppens celler gjennom hele livet og er essensielle for nervesystemets utvikling i fosterlivet. 

Norsk drikkevann, jordsmonn og landbruksprodukter inneholder lite jod, og bare sjømat har et naturlige høyt jodinnhold. Tidligere var derfor alvorlig jodmangel utbredt både hos husdyr og mennesker i Norge, spesielt i innlandet hvor struma ble påvist hos opptil 80% av alle skolebarn. 

 Fra 1950-tallet ble kraftfôr til kyr beriket med jod av hensyn til dyrenes helse. Fordi jod overføres til melken og melk hadde en viktig plass i kostholdet, ble jodmangel raskt utryddet. 

 Melk og meieriprodukter er fortsatt den viktigste jodkilden i kostholdet. Andre kilder er sjømat, spesielt mager fisk, fiskeprodukter og egg. Inntaket av melk og mager fisk imidlertid er avtakende i det norske kostholdet og spesielt unge kvinner, drikker lite melk. 

Foredraget vil gi en historisk oversikt over Norges struma- og jodhistorie og fortelle om den nyeste norske forskningen på området.

 Les mer her:

Viktig å få nok jod fra Helsenorge.no

https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/derfor-trenger-vi-jod

Fakta om jod fra Folkehelseinstituttet

https://www.fhi.no/ml/kosthold/fakta-om-jod/


10. april kl. 18.00: EAT - Til det beste for helse og miljø!
Foredragsholder: Mette Svendsen har en doktorgrad i klinisk ernæringsfysiologi og arbeider ved avdeling for overvekt og forebyggende medisin ved Universitetet i Oslo.
Det er ikke café denne dagen, men fra kl 17.00 blir det servert suppe og rundstykker i forkant av foredraget.


Mange vil kanskje si at vi har mer enn nok kunnskap. Det som mangler, er å sette kunnskapen ut i livet. Det er sant! Men på mange områder trenger vi mer kunnskap og forståelse for å gjøre sunne valg både i hverdagene og helgene. På hver sine områder vil foredragene denne våren også inspirere oss til å ta gode valg som er helsefremmende for oss selv, våre nærmeste — inkludert barn og barnebarn, samfunnet og ikke minst for miljøet.

SERVERING: Mat er en viktig og nødvendig trivselsfaktor. I forkant av foredraget er det mulig å kjøpe en vegetarisk middagsbuffet i kirkens Festsal til en rimelig penge. Møt nye venner eller ta med deg dine egne venner til et hyggelig, rimelig og sunt måltid. Festsalen åpner dørene kl. 15.30 og avslutter serveringen kl. 18.00.Friskere liv er en serie helseforedrag i regi av helseteamet i Adventkirken Mjøndalen. Hensikten er å formidle sunn og troverdig helseinformasjon i et marked som svømmer over av helsetilbud i alle retninger. Vi har derfor hanket inn landets fremste eksperter på områder som angår de fleste av oss. Men selv om foredragene har et høyt faglig nivå, er de også tilrettelagt for et bredt publikum.

HELSEEXPO: Etter noen av foredragene tilbyr vi en helsetest bestående av kroppssammensetning (En scanning med vår Inbody-analyzer), blodtrykk og kolesterol. Pris kr. 100.

SUNNHETSBLADET: Friskere liv arrangeres i samarbeid med Sunnhetsbladet.  Hvorfor det? Fordi Sunnhetsbladet helt siden bladet kom ut første gang i 1881, har stått for noen enkle nøkler til et sunt liv som er helt i harmoni med moderne forskning, både når det gjelder forebygging og rehabilitering av livsstilssykdommer. Bladet formidler helseinformasjon du kan stole på. Nye abonnenter får et års startabonnement til halv pris, dvs kr. 224, til og med inkludert en helsetest (se ovenfor).
Ønsker du mer informasjon om FRISKERE LIV og muligheten for å få en helsetest, ta kontakt med leder for helseteamet i Adventkirken Mjøndalen, Svanhild G. Stølen: svanhild.stolen@sunnhetsbladet.no, eller på mobil: 482 27 926

TrimILag er et uhøytidelig trimtilbud til unge og voksne i alle aldre. Dette er noe for alle som liker ballspill og har behov for noe mer bevegelse enn det dagliglivet byr på. Ingen krav til ferdigheter. Hver tirsdag kl. 19.00 – 20.30 i gymsalen, på Rosendal skole. Kontaktperson: Lasse på mobil: 413 06 271.